--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 19 de febrer del 2012

Llepó, brou de vida

Aquest dissabte a primera hora del mati vàrem travessar Roses, on pels carrers encara deambulaven personatges disfressats, alguns encara amb ganes de gresca i d’altres amb un caminar sense rumb clar. Ens dirigíem cap a l’Almadrava amb la intenció de fer una navegació per l’entorn de Cap Norfeu.
L’activitat de barques al mar era pràcticament nul·la, tota la mar pels matiners. Llanço el curri amb la intenció de provar sort amb el llobarro, però immediatament me n’ adono que avui no serà un bon dia, el mar està ple de salpes o llapó. Aquests organismes gelatinosos s’enganxen a les arpetes del curri i fan impossible la pesca al curricà.
Sabeu perquè aquests any han aparegut aquests “bitxos”? recordeu que al mes de novembre va ploure molt i vàrem explicar que tot l’entorn de la costa va quedar molt adobat amb nutrients procedents de les aigües que van baixar pels rius (+ informació), això va permetre el desenvolupament del fitoplanctón (algues microscòpiques) i aquest és l’aliment dels filtradors, produint-se aleshores un veritable “bloom” o grans eclosions de zooplanctón microscòpic (dins de les salpes vàrem poder observar alguns crustàcis copèpodes ) i de retruc han aparegut les salpes ( + info sobre les salpes) que donen aquest aspecte gelatinós a l’aigua del nostre litoral i, que d’aquí uns dies tapissaran les platges de les cales del Cap de Creus. Realment el mar s’ha convertit en un brou de vida. Ah! per cert, en el triangle format entre Punta Falconera el Gat i Montjoi hi havia unes quantes moles de tonyines més aviat petites...., pel seu comportament a l’hora de fer els empaits, els quals eren molt suaus, semblaria que mengessin salpes, sembla força inversemblant, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada