--------------------------------------------------------------------------------

dimecres, 22 de febrer del 2012

Llevantada de Sant Esteve

El temporal del 26/12/08 quedarà en la memòria de tots com el més gran temporal de llevant que s'ha vist fins ara....El Club d'Immersió de biologia comenta un dels treballs de recerca que s'han fet per veure quins han estat els seus efectes (Pdf del treball).:

El temporal de llevant del dia de Sant Esteve del 2008, del que ja ens vam fer ressó en aquesta web, va afectar de forma greu a totes les comunitats vegetals i animals properes a la superfície. En fondàries de fins a 10 o 15 metres l'efecte va ser catastròfic, com si algú hagués passat paper de vidre per sobre de les roques i s'hagués emportat pràcticament totes les comunitats. És un episodi meteorològic, amb onades de fins a 14 metres, que es produeix cada 125 anys. Però quin efecte va tenir el temporal a grans fondàries? Aquesta és la pregunta que es van fer els científics del Grup de Recerca Consolidat (GRC) de Geociències Marines de la UB i han arribat a una conclusió interessant que han batejat amb l'original nom d'efecte "Robin Hood". Els resultats que s'han trobat és que gràcies al temporal els grans fons marins més enllà dels 1000 metres de fondària van rebre una quantitat extraordinària d'aliment en forma de carboni orgànic. Normalment el menjar arriba a les grans fondàries de forma molt limitada i pausada. És el que s'anomena la "neu marina", un polsim ric en carboni que es disposita lentament a grans fondàries i que és una de les principals fonts d'alimentació a les planures oceàniques. Amb el temporal de Sant Esteve la catàstrofe a superfície va suposar una bendició per a les grans fondàries en forma de suplement alimentari.
Un altre aspecte interessant d'aquesta investigació té a veure amb la capacitat que tenen els mars del món d'emmagatzemar i segrestar el CO2 de l'atmosfera. Segons l'article del GRC de Geociències Marines aquest potencial es podria veure reforçat gràcies als fenòmens climàtics extrems, que tindrien la "virtut" d'injectar grans quantitats de carboni al fons dels oceans. L'article, publicat a la revista Plos One, també destaca que el canvi climàtic transformarà, no només la superfície del planeta, sinó que igualment tindrà un gran impacte a les grans fondalades marines on fins ara es tenia la sensació que mai res no canviava. (extret del web del Club d'Immesió de Biologia).

4 comentaris:

  1. Darrerament hi ha lectors que no poden escriure comentatis....Us passa el mateix?

    ResponElimina
  2. A veure si des d'aquest altre ordinador, puc??? avaiam, avaiam...

    ResponElimina
  3. Eduard jo si puc, si llegeixes aixó vaja !

    ResponElimina
  4. Resulta que un company m'ha dit que no podia accedir al blog i, com fer forces dies que no hi havia comentaris..., doncs m'ha semblat que podia haver-hi algun problema, però sembla que tot està correcte. Gràcies!

    ResponElimina