
Estarem en contacte!
Qualsevol navegant que hagi costejat una mica de “món”, quan navegui per la mar damunt de seguida es sorprèn per les peculiars formes, relleus, textures i colors d’aquests roquissars, de fet no s’assemblen a res abans vist. Ens trobem davant d’uns afloraments rocallosos únics!!!
El seu origen data de 400 milions d’anys enrere, del paleozoic (abans de l’aparició dels dinosaures), un període de temps inimaginable; de fet són les roques mes antigues de Catalunya.
Es van generar per dos fenòmens completament diferents, una major part és d’origen sedimentari i l’altre igni. En l’origen de la terra hi havia un “supermegacontinent” anomenat Pannotia (600 M.A.) ja desaparegut i que va donar lloc a un segon supermegacontinent conegut com a Pangea, format per materials aportats per l’erosió del primer, d’aquí que part de les roques tinguin un origen sedimentari, que és l’acumulació de capes dels materials provinents del primer continent. Aquests materials acumulats varen forma una gran carena anomenada “herciniana”. La costa del mar damunt té unes roques que formaven part de la part profunda d’aquesta antiga carena. Són les seves “arrels”, aquests materials han estat sotmesos al llarg dels mil·lennis a brutals pressions, plegaments, fregaments, cisalles, estiraments i totes aquests fets han quedat gravats en la forma de les roques i en la seva composició, la qual ha variat per les metamorfosis que han acompanyat a aquests fenòmens. Els ulls del experts geòlegs podem interpretar tot aquest seguit de fenòmens escrits al terra del Cap de Creus. Un altre dels fenòmens únics que varen passar va ser l’obertura d’escletxes per on els materials d’origen magmàtic (roques ígnies) es van escolar i al refredar-se van donar lloc a uns nous materials. Aquestes són les roques que podem veure com a grans betes blanques anomenades tècnicament “pegmatites”. Aquests materials més que fondre’s, tenien unes condicions de temperatura i pressió que els va transformar en molt dúctils. Actualment veiem com aquestes betes blanques tallen els materials més antics i d’una coloració més fosca, com són els esquistos, pissarres, gneis, etc. La mar damunt es l’únic lloc del món on existeixen afloraments de pegmatites.
Finalment aquestes roques han aflorat després de milions d’anys i les podem observar, però això no s’acaba aquí, una vegada han sortit a la superfície , sobre elles hi han actuat els meteors atmosfèrics, l’aigua, el vent, la sal i el temps.Com a resultat tenim una erosió absolutament espectacular de la superfície d’aquestes roques, que ha donat unes formes capaces de deixar-nos absolutament embadalits.
Si som capaços d’admirar la bellesa d’una pedra tallada per la mà de l’home com és un diamant i pagar-ne una barbaritat de diners, haurem de tenir la capacitat i la sensibilitat d’admirar la bellesa de les roques del cap de Creus que han estat modelades, per les tramuntanades, i l’aigua de la mediterrània durant segles per donar aquest paisatge únic.
També hauríem de poder passejar per aquesta costa i saber interpretar tots aquests fenòmens geològics que s’han anat produint durant milions d’anys, a unes profunditats respectables i que ara son a l’abast dels nostres ulls. Es per això que queda pendent una sortida per poder interpretar aquest paisatge geològic.
La pesca artesanal al Cap de Creus té data d’extinció. Si segueix evolucionant com ara, d’aquí tres dècades hauran desaparegut tots els pescadors que atresoren un coneixement adquirit amb la pràctica de la pesca al llarg dels segles i, que s’ha transmès de pares a fills. Aquesta era la conclusió final de la xerrada feta per l’antropòloga social Sílvia Gómez i, que va ser organitzada pel Parc Natural del Cap de Creus. També varem poder escoltar a un dels darrers pescadors, en Miquel Puignau com ens explicava d’una forma contundent, amb un allau d’exemples, de com era la pesca fa uns anys, quines eren les arts, com eren fetes, la seva durada, les quantitats i varietats de captures, les condicions del treball, l’aprofitament dels fets extraordinaris com els temporals de llevant o de l’arribada dels dofins darrera de les sèpies, per recollir-ne les sobres, ja sigui peixos abocats a la platja o, “paperines” desaprofitades per aquests populars mamífers marins. De com s’adquiria el coneixement dels bons llocs per parar l’art, mitjançant l’experiència del treball diari, de totes les senyes per la seva localització, de tantes i tantes coses que ara senzillament es perdran per una simple evolució natural i induïda per unes circumstàncies que ara hi ha, com ara la globalització, el mercat, el turisme, etc. Vist i sentit això, i després d’assistir a unes xerrades on hi havia 5 persones i cinc tècnics del parc natural, vist el poc interès que ens suscita a tots nosaltres, i que podem estar més interessats en saber la vida que hi ha a milers de quilòmetres i no veure el que passa dins de casa nostra, ens venen al cap moltes preguntes i fins i tot una mica de ràbia i ganes de fer alguna cosa per poder-ho canviar. No?