--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 30 de setembre del 2010

L’Espet (Sphyraena sphyraena).


Aquest és un peix molt conegut per la fama que el precedeix. Resulta que és el “cosí germà” de la famosa barracuda (Sphyraena barracuda) de la mar de les Antilles, allà són molt grosses (fins a 2 metres) i la mala fama la tenen perquè poden atacar als humans.

El nostre espet seria més aviat una “barracudeta mediterrània” força inofensiva. Tot i que té un aspecte impressionant, sobretot quan observem la seva magnífica dentició, la qual, deixa molt clar que ens trobem davant d’una espècie depredadora per excel•lència.
Té una boca més aviat gran, amb el maxil•lar superior que està truncat per davant i l’inferior és més llarg i dotat d’unes dents molt afilades. Diguem-ne que té cara de mala llet. Menja peixos, però també pot depredar sobre calamars i altres cefalòpodes. Es reprodueix durant els mesos de juny a setembre.
Els practicants del busseig els coneixen molt bé i les seves moles fan les delícies d’aquest homes i dones peix. Per tot el Cap de Creus no és gens estrany de trobar moles de desenes i, fins i tot, centenars d’individus. Les moles dels esfirènids solen ser d’exemplars joves, els adults van més a la seva, són solitaris.
La carn és bona però poc apreciada. Pots trobar-lo en els mercats de peix dels nostres pobles. A casa la consumim acompanyada d’altres espècies de peixos de roca amb el tradicional suquet de peix en fred.

2 comentaris:

  1. L'altra espècie de "barracuda" que trobem a cap de creus és Sphyraena viridensis

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina