--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 12 d’agost del 2010

Torna la balena gris a la Mediterrània.

Eschrichtius robustus és el nom científic de la balena gris que havia desaparegut del Mediterrani i de l’Atlàntic al segle XVII-XVIII degut a l’activitat balenera. Doncs resulta que el dissabte 8 de maig un grup de científics del Centre de recerca de mamífers marins d’Israel (IMMRAC) va veure un exemplar d’uns 12 metres i 20 tones de pes a 1,5 milles davant del port de Herzlinya.
Aquesta espècie actualment té dues poblacions, una d’elles és relictual i s’ubica a l’oest del Pacífic, entre el mar d’Ojotsk i la península de Corea, la població estimada és de 130 exemplars, 25 de les quals són femelles. Aquesta espècie està declarada en perill crític d’extinció. L’altra població és la del Pacífic est i té una població d’uns 22.000 individus. Podríem dir que està força més ufanosa que la de l’oest.
La teoria dels científics és que aquest exemplar procedent de la població del Pacífic Est, ha arribat a la Mediterrània després de creuar el pas del Noroest, ubicat a l’Atlàntic Nord i, que des de l’any 2007 i, com a conseqüència del canvi climàtic, cada estiu es fon el gel i s’obre. Com que les balenes grises als estius es troben al mar d’Alaska alimentant-se, és probable que aquest exemplar s’hagi “colat” cap a l’Atlàntic primer i, posteriorment hagi baixat per les costes europees per penetrar a la Mediterrània. Fóra bo saber si això ho ha fet aquest exemplar solet o anava acompanyada de més familiars, si fos així, ens trobaríem davant de la possibilitat de recuperar una espècie extingida fa segles!!!...., si és que al final totes les coses tenen la seva part positiva i el canvi climàtic també.
El més fort d’aquesta història, és que a finals de maig, aquest mateix exemplar, vist a les costes d’Israel, va ser observat a prop del port de Barcelona. Aquesta informació ha estat facilitada per l’associació Submon , dedicada a l’estudi del medi marí. Setmanes més tard esperaven que passés per l’estret de Gibraltar, però per allà no ha estat vista...
Aquesta tardor quan anem amb caiac haurem d’estar atents, si veiem una balena amb l’espiracle ubicat molt enrere i amb taques grises podrà ser ella!!!
Caldrà avisar a la gent del projecte NINAM i ells sabran fer córrer la informació pels canals correctes.

2 comentaris:

  1. aquestes notícies em fan una mica més feliç... tant de bo no sigui la única i ens unes dècades puguem dir que la balena gris torna a habitar a la mediterrània.

    ResponElimina
  2. Vivim en un món que sembla que tan sols té interès tot allò que és negatiu. Cal que parlem i diguem tot allò que és bo. El bombardeig diari de notícies ens estressa i ens fa infeliços.

    ResponElimina