Una de les joies més preuades del CdC és el coral vermell (Corallium rubrum). Un recent estudi realitzat per científics francesos i catalans han demostrat que la recuperació de les poblacions de coral és extremadament lenta. Aquests estudis s’han realitzat en les reserves marines franceses, ja que aquestes tenen més de 25 anys d’existència, concretament s’ha fet a la de Banyuls, una altra de Carry-le-Rouet a prop de Marsella i la de Scandola a Còrsega. Aquestes reserves són molt adients per veure l’evolució de les poblacions de coral, ja que l’impacte més gran que té aquesta espècie, és l’extracció abusiva que se’n fa a tota la costa.
L’estudi ha estat publicat a la revista “Marrine Ecology Progress Series” i demostra l’ecel•lent funció que tenen les reserves en la lenta però segura recuperació de C. rubrum. En aquestes reserves hi ha colònies d’extraordinari tamany, si les comparem amb les del resta de costa, això ha pogut ser gràcies a una bona gestió i vigilància de la costa. No ni ha prou a legislar, també s’ha de fer complir!Al CdC actualment s’està explotant i les llicencies d’explotació són limitades, però això no treu que encara hi hagi l’acció negativa dels furtius. Quantes vegades hem vist el moviment sospitós de les embarcacions locals i franceses per la costa de la mar d’Amunt. A diari hi ha l'acció de la pesca furtiva a la nostra costa. Quantes vegades us heu creuat amb algun Servei de vigilància? MAI.
Els investigadors han dit que amb trenta anys més de protecció no ni ha prou per recuperar l’estat de les colònies dels anys seixanta, època en que el diàmetre era de 45 mm.
El coral vermell ha d’arribar a ser una colònia madura per poder tenir una gran capacitat reproductora i assegurar la persistència de l’espècie.
A veure quan arriba el dia que ens posem a treballar per protegir l’apreciat coral vermell del Cap de Creus, d'altra manera pot ser que arribem tard.
Ahir et vaig sentir a Ràdio Marina! Crack!
ResponElimina